Skip to main content

Starptautiskā projekta "Atvērtā universitāte pārtikas inovācijās" (OFINU) sadarbības partneru mācību vizīte LBTU

2024. gada 1. februārī septiņu partneru konsorcijs uzsāka Eiropas Savienības finansēta projekta "Open Food Innovation University / Atvērtā universitāte pārtikas inovācijās" (OFINU) īstenošanu. Tā vadošais partneris ir Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU) Jelgavā. Laikā no 28. jūnija līdz 5. jūlijam Tadžikistānas, Uzbekistānas un Slovākijas partneruniversitāšu darbinieki uzturējās mācību vizītē Latvijā.

Sākotnēji projekta partneri viesojās pārtikas pārstrādes uzņēmumā Z/S "Ķelmēni" un dzērienu pārstrādes uzņēmumā SIA "Mīlmaņi". Uzņēmumu pārstāvji dalījās ar labās prakses piemēriem, pieredzi pārtikas inovācijās, personāla zināšanu un prasmju pilnveidē, izmantojot Atvērtās universitātes studiju formātu. Tāpat grupa apmeklēja Z/S "Saulstari 1", kur savvaļas dzīvnieku dārzā var apskatīt staltbriežus, dambriežus un baltos staltbriežus.

Vizītes turpinājumā dalībnieki piedalījās diskusijā ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Profesionālās un pieaugušo izglītības departamenta direktori Baibu Bašķeri par jautājumiem, kas saistīti ar Latvijas pieredzi mūžizglītības attīstībā un tās nozīmes palielināšanu augstākās izglītības sistēmā.

Diskusija turpinājās Latvijas Darba devēju konfederācijā (LDDK), tiekoties ar ģenerāldirektoru Kasparu Gorkšu, izglītības un nodarbinātības jomas vadītāju, Nozaru ekspertu padomes nacionālo koordinatori Lieni Voroņenko un LDDK darba devēju pārstāvis izglītības jautājumos  un Latvijas Apvienotās putnkopības nozares asociācijas pārstāvi Jāni Gaigalu, kuri  iepazīstināja ar darba devēju redzējumu par Latvijas tautsaimniecības nozaru pieredzi mūžizglītības iespēju izmantošanā cilvēkresursu kapacitātes palielināšanai.

Turpmākajās dienās notika vairākas apmācību sesijas. LBTU viesus uzņēma Mūžizglītības centra  vadītāja Ilvita Švāne un projektu vadītāja Zane Zeltiņa. Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) studiju prorektora vietnieks studiju procesa un kvalitātes nodrošināšanas jomā Uģis Citskovskis, Tālākizglītības nodaļas vadītāja Zane Višķere un institucionālo un jauno procesu attīstības jautājumu eksperts Andris Balodis. Apmācību laikā tika aplūkoti jautājumi, kas skar  Atvērtās universitātes vadību, tās darba organizācijas praktiskajiem jautājumiem un mārketingu.

Projekta konsorciju veido divas universitātes no Uzbekistānas, trīs no Tadžikistānas un divas no Eiropas Savienības, tostarp LBTU. Koordinē LBTU Mūžizglītības centrs, kam ir vairāk nekā desmit gadu pieredze ar augstākās izglītības modernizāciju saistītu projektu izstrādē un īstenošanā Centrālāzijā.

Galvenais sasniedzamais projekta rezultāts - piecās iesaistītajās Centrālāzijas universitātēs ieviests atvērtās universitātes formāta studiju veids, kurā kopā ar pilna laika studentiem piedalās studiju kursu klausītāji – cilvēki, kuri vēlas iegūt jaunas zināšanas un / vai iegūt augstāko izglītību pārtikas pārstrādes jomā. Šim nolūkam tiks radīts un nostiprināts normatīvais pamats, izstrādāti un aprobēti septiņi studiju moduļi, apmācīts Centrālāzijas partneru akadēmiskais personāls un pilnveidota materiāltehniskā bāze.

Būtiska loma projektā ir atvēlēta asociētajiem partneriem – Uzbekistānas un Tadžikistānas pieciem pārtikas pārstrādes uzņēmumiem un vienai uzņēmēju asociācijai, kas piedalīsies jauno studiju moduļu izstrādes procesā, to validācijā un deleģēs savu personālu dalībai pilotapmācībās.

Studiju kursu klausītāji kopā ar pilna laika studentiem piedalīsies noteiktos moduļos, tādējādi pēc apmācību beigšanas būs iegūtas gan nepieciešamās zināšanas, gan katram modulim noteiktie kredītpunkti, kas pakāpeniski ļaus uzkrāt augstākās izglītības diploma iegūšanai nepieciešamo kredītpunktu skaitu. Šī pieeja sniegs iespēju mācīties cilvēkiem, kuri jau ir nonākuši darba tirgū vai meklē izaugsmes iespējas, palielināt viņu konkurētspēju darba tirgū, kā arī paaugstināt pilna laika programmās studējošo studentu nodarbinātības potenciālu.

"Open Food Innovation University / Atvērtā universitāte pārtikas inovācijās" projekts tiks īstenots no 2024. gada februāra līdz 2027. gada janvārim.

Projektu finansē Eiropas Savienība. Paustie viedokļi un uzskati atspoguļo autoru redzējumu un ne vienmēr sakrīt ar Eiropas Savienības (ES) vai Eiropas Izglītības un kultūras izpildaģentūras (EACEA) viedokli. Ne ES, ne EACEA neatbild par pausto viedokli.

Submitted on: Fri, 07/05/2024 - 14:09